A w kuchni... #1

Cześć. Z okazji świąt, postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na słodkości. :D. Niestety, tylko ja w domu piekę wypieki. Tata jak tata, brat- nie zawsze mu się chce, a mama.... jej wychodzą same zakalce. Ale robi najpyszniejsze krokiety na świecie :). No to zaczynajmy.

Babeczki z kawałkami czekolady
 Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki. Niestety, przez moje niedoświadczenie, niektóre były za duże i się wylały. Ale myślę, że dzięki ich smaku, wszyscy wybaczą im ich wygląd ;) Zamiast czekoladowych jajek dodałam posypkę. Myślę, że to lepsze rozwiązanie, bo z jajeczkami byłyby za słodkie.
http://www.mojewypieki.com/post/babeczki-wielkanocne
Składniki na około 8 babeczek:
  • 110 g masła
  • 80 g drobnego cukru do wypieków
  • 110 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 100 g drobinek czekoladowych (chocolate chips) lub posiekanej czekolady mlecznej lub gorzkiej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.
W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać odłożone wcześniej suche składniki, ekstrakt z wanilii i wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Na końcu wmieszać drobinki czekoladowe.
Blachę do muffinów wyłożyć papilotkami, ciasta nałożyć do 3/4 ich wysokości.
Piec około 25 minut w temperaturze 170ºC lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Ponadto:
  • 120 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 
  • 1 łyżka cukru pudru
  • jajeczka cukrowo - czekoladowe do dekoracji
Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając 1 łyżkę cukru pudru. Ozdobić wystudzone babeczki przy pomocy rękawa cukierniczego, środek udekorować jajeczkami.
Smacznego :-).

MOKREGO DYNGUSA!!!

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej ucierając kolejno dodawać jajka. Dodać ekstrakt z wanilii, wymieszać. W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać do mokrych składników, wymieszać do połączenia się składników. Na końcu wmieszać chipsy czekoladowe. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami, ciasta nałożyć do 2/3 wysokości. Piec około 20 minut w temperaturze 180ºC grzanie góra/dół lub165°C z termoobiegiem. Wystudzić na kratce.
Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Przełożyć do worka cukierniczego/szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki i zrobić rozetki a la gniazdka. W środek każdej rozetki nałożyć kolorowe jajeczka.
Smacznego :)
- See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3322/babeczki-wielkanocne#sthash.rtet3nmL.dpuf


Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej ucierając kolejno dodawać jajka. Dodać ekstrakt z wanilii, wymieszać. W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać do mokrych składników, wymieszać do połączenia się składników. Na końcu wmieszać chipsy czekoladowe. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami, ciasta nałożyć do 2/3 wysokości. Piec około 20 minut w temperaturze 180ºC grzanie góra/dół lub165°C z termoobiegiem. Wystudzić na kratce.
Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Przełożyć do worka cukierniczego/szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki i zrobić rozetki a la gniazdka. W środek każdej rozetki nałożyć kolorowe jajeczka.
Smacznego :)
- See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3322/babeczki-wielkanocne#sthash.rtet3nmL.dpuf
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej ucierając kolejno dodawać jajka. Dodać ekstrakt z wanilii, wymieszać. W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać do mokrych składników, wymieszać do połączenia się składników. Na końcu wmieszać chipsy czekoladowe. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami, ciasta nałożyć do 2/3 wysokości. Piec około 20 minut w temperaturze 180ºC grzanie góra/dół lub165°C z termoobiegiem. Wystudzić na kratce.
Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Przełożyć do worka cukierniczego/szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki i zrobić rozetki a la gniazdka. W środek każdej rozetki nałożyć kolorowe jajeczka.
Smacznego :)
- See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3322/babeczki-wielkanocne#sthash.rtet3nmL.dpuf

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej ucierając kolejno dodawać jajka. Dodać ekstrakt z wanilii, wymieszać. W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać do mokrych składników, wymieszać do połączenia się składników. Na końcu wmieszać chipsy czekoladowe. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami, ciasta nałożyć do 2/3 wysokości. Piec około 20 minut w temperaturze 180ºC grzanie góra/dół lub165°C z termoobiegiem. Wystudzić na kratce.
Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Przełożyć do worka cukierniczego/szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki i zrobić rozetki a la gniazdka. W środek każdej rozetki nałożyć kolorowe jajeczka.
Smacznego :)
- See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3322/babeczki-wielkanocne#sthash.8hiK5guO.dpuf
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej ucierając kolejno dodawać jajka. Dodać ekstrakt z wanilii, wymieszać. W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać do mokrych składników, wymieszać do połączenia się składników. Na końcu wmieszać chipsy czekoladowe. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami, ciasta nałożyć do 2/3 wysokości. Piec około 20 minut w temperaturze 180ºC grzanie góra/dół lub165°C z termoobiegiem. Wystudzić na kratce.
Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Przełożyć do worka cukierniczego/szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki i zrobić rozetki a la gniazdka. W środek każdej rozetki nałożyć kolorowe jajeczka.
- See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3322/babeczki-wielkanocne#sthash.8hiK5guO.dpuf

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej ucierając kolejno dodawać jajka. Dodać ekstrakt z wanilii, wymieszać. W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać do mokrych składników, wymieszać do połączenia się składników. Na końcu wmieszać chipsy czekoladowe. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami, ciasta nałożyć do 2/3 wysokości. Piec około 20 minut w temperaturze 180ºC grzanie góra/dół lub165°C z termoobiegiem. Wystudzić na kratce.
Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Przełożyć do worka cukierniczego/szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki i zrobić rozetki a la gniazdka. W środek każdej rozetki nałożyć kolorowe jajeczka.
- See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3322/babeczki-wielkanocne#sthash.8hiK5guO.dpuf
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej ucierając kolejno dodawać jajka. Dodać ekstrakt z wanilii, wymieszać. W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać do mokrych składników, wymieszać do połączenia się składników. Na końcu wmieszać chipsy czekoladowe. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami, ciasta nałożyć do 2/3 wysokości. Piec około 20 minut w temperaturze 180ºC grzanie góra/dół lub165°C z termoobiegiem. Wystudzić na kratce.
Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Przełożyć do worka cukierniczego/szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki i zrobić rozetki a la gniazdka. W środek każdej rozetki nałożyć kolorowe jajeczka.
- See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3322/babeczki-wielkanocne#sthash.8hiK5guO.dpuf
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej ucierając kolejno dodawać jajka. Dodać ekstrakt z wanilii, wymieszać. W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać do mokrych składników, wymieszać do połączenia się składników. Na końcu wmieszać chipsy czekoladowe. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami, ciasta nałożyć do 2/3 wysokości. Piec około 20 minut w temperaturze 180ºC grzanie góra/dół lub165°C z termoobiegiem. Wystudzić na kratce.
Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Przełożyć do worka cukierniczego/szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki i zrobić rozetki a la gniazdka. W środek każdej rozetki nałożyć kolorowe jajeczka.
- See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3322/babeczki-wielkanocne#sthash.8hiK5guO.dpuf
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej ucierając kolejno dodawać jajka. Dodać ekstrakt z wanilii, wymieszać. W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać do mokrych składników, wymieszać do połączenia się składników. Na końcu wmieszać chipsy czekoladowe. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami, ciasta nałożyć do 2/3 wysokości. Piec około 20 minut w temperaturze 180ºC grzanie góra/dół lub165°C z termoobiegiem. Wystudzić na kratce.
Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Przełożyć do worka cukierniczego/szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki i zrobić rozetki a la gniazdka. W środek każdej rozetki nałożyć kolorowe jajeczka.
- See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3322/babeczki-wielkanocne#sthash.8hiK5guO.dpuf

3 komentarze:

  1. Ja jestem w stanie spalić ryż, wszystko wychodzi mi aldente, niezależnie od tego, jak długo coś gotuję i ogółem noga ze mnie jeśli chodzi o gotowanie :) ale przepis fajny!
    Ireth

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najwidoczniej, nie jesteś do tego stworzona :D Ale za to, ze mnie ogrodnika nie będzie XD. Może ktoś w twojej rodzinie lubi (umie) gotować? Od tych babeczek rodziny nie mogę odpędzić hahha :).
      Dzięki za komentarz.

      Usuń
    2. Niestety nie T.T
      Ja z roślinami sobie nawet radzę. W każdym bądź razie nie usychają - sukces \(^.^)/

      Usuń